Hobbi Faeszterg�l�s
2020. November 24. - 05:14:56 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek:
 
   Vissza a Főoldalra   Galéria Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1]   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Faesztergályos bemutató 2012 09 08-09  (Megtekintve 6936 alkalommal)
0 Felhasználó és 1 vendég van a témában
jmedvegy
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 23« Dátum: 2012. Augusztus 12. - 16:07:17 »

Üdvözlök mindenkit!

Aki részt vett, vagy kilátogatott a Tápió Expóra, azoknak nem újdonság, a hazai amatőr faesztergályos társaság számára azonban mindenképpen fontos.
Korábban is volt rá akarat, de immár teljes egészében körvonalazódott, hogy hazai amatőr faesztergályosokat vagy fapörgetéssel foglakozó amatőröket nagy tisztelettel várják Szolnokon, szeptember 08-09-én tartandó kézműves vásáron belül tartandó faesztergályos bemutatóra, melyre a magam részéről szeretnék nagy tisztelettel mindenkit meginvitálni. A rendezvény lényegében ugyanazon időben megtartandó Gulyásfesztiválhoz kapcsolódik, mely az elmúlt évben a kilátogatók száma 30-35 ezer ember volt, és ez a szám évről évre növekszik.
A barokkos vargabetűket követően a következőkről van szó:
 
A rendezőség 25 m2 területet adott számunkra díjmentes terület- illetve áramhasználat mellett. Maga a kiállítás mindkét nap délelőtt 9-kor kezdődik és általában 17 óra körül fejeződik be. Ha valaki csak az egyik napra tud, vagy szeretne eljönni, minden további nélkül megteheti, azonban munkáit csak a fenti időpontok figyelembevételével tudja hozni-vinni. Vagy később értelemszerűen egyénileg be tudja hozni.

Mindkét napra a résztvevőknek sikerült szponzor útján ingyenes étkezést biztosítani, így a résztvevőket minden nap meleg ebéddel fogják ellátni.

Mivel nagy érdeklődésre kell számítani, akik távolabbról jönnének, és mindkét nap szeretnének résztvenni, vagy nagyon későre esne a hazaindulás, szállást már most kell előzetesen igényelni, később már erre a környéken nem lesz lehetőség. Szállásra két helyen van mód. Egyrészről a egy ligetes, kemping területen való kőházas elhelyezésre, néhány száz méterre a rendezvénytől, illetőleg egy kissé távolabb (5-6km), a várostól távolabb lévő, erdőben kialakított rönkházas szálláson. Mindkét helyszínt megnéztem, nekem van favoritom, részleteket minden jelentkezőnek személy szerint e-mail vagy telefon útján szeretném ismertetni, ahol ő maga eldöntheti, melyiket választja.

Szombati napon a kiállítást követően még körvonalazódik egy fakultatív program, mindenki számára, akinek lesz még azon is megjelenni, szintén ingyenes módon, amint sikerül ebben is düllőre jutni, hozom a részleteket. Szintúgy van még egy dolog függőben, amiben még egyeztetések folynak, epillanatban 50 % rá az esély, hogy megvalósul.

Bár egy kissé közel van már az időpont, kevesebb, mint egy hónap, de nem kívántam ezzel addig előrukkolni, amíg az utolsó kockát nem sikerült a helyére tennem. Éppen ezért kérem azokat, akik szeretnének mindkét nap eljönni, szállásfoglalással, azok mihamarabb, de legkésőbb augusztus 20-ig vegyék fel a kapcsolatot velem a hobbiasztalos@yahoo.com címen. Ugyanezt kérném azoktól is, aki pusztán csak az egyik napra jönnének, mikor jönnének, hoznak-e magukkal kiállítási darabokat stb.

További információként még annyit tennék hozzá, minden hozzám fordulónak elküldöm a helyszín térképvázlatát a megközelítési és a lehetséges parkolási lehetőségekkel, lévén jelentős a rendezvény, és magában hordozza, hogy a környéken nem feltétlenül tud parkoló helyet találni. A kilalakuló közlekedési dugókról nem is beszélve.

Köszönöm mindenki megtisztelő figyelmét, aki idáig eljutott a fenntiek elolvasásában.
Üdvözlettel:

Medvegy János
Naplózva
jmedvegy
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 23« Válasz #1 Dátum: 2012. Augusztus 12. - 17:29:41 »


További információk:

http://www.magyargulyas.hu/

https://www.facebook.com/magyargulyas.official
Naplózva
jmedvegy
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 23« Válasz #2 Dátum: 2012. Augusztus 17. - 19:30:27 »

Üdvözlök mindenkit!

Szeretném kiegészíteni, az előző hozzászólásomat, pontosítva a részleteket.

Szállás egyelőre két helyen lehetséges, az mindkét lehetőségnél sajnos 3000/fő árral lehet számolni, illetőleg az, hogy a reggelit és a vacsorát magának az illetőnek kell megoldania. A részletekről a már jelentkezőknek az e-mailt elküldtem, aki esetleg nem kapta meg, az kérem mielőbb jelezzen, illetőleg megismételve itt is, kérek visszajelzést, mely lehetőséget foglalná el szívesebben.

A programokról röviden:
Közösen velünk jön egy szobrászművész hölgy, aki ott a helyszínen fog a rendezvényhez kapcsolódó témájú szobrot faragni láncfűrésszel és csiszolókoronggal.

Előreláthatólag és remélhetőleg mindkét nap velünk lesz egy olyan faesztergályos, aki már nagyon régen alkot lebilincselő kialakítású és kivitelű tárgyakat. Őszintén remélem, néhány munkáját is sikerül magával hoznia.

Sajnos, őszintén bevallva Szolnok nem igazán bővelkedik látnivalókban. De itt van a Magyar Repüléstörténeti Múzeum, melyet a szombati nap zárásaként lehet megtekinteni. De ne csak lássunk, de értsünk is, ha egyéb elfoglaltságai engedik, egy olyan ember fog bennünket kalauzolni, aki idehaza profi szinten foglakozik roncskutatással, és némi hátteret ad, mely gép mikor, milyen körülmények között került a kiállítottak közé. Megjegyzésként teszem hozzá, a múzeum gyakorlatilag idén látogatható a megadott helyén, jövőre új helyre fog fokozatosan kerülni ill. költözni. De ez már egy más téma.

Minden kilátogatót, függetlenül attól, hogy profi, amatőr vagy éppen a kezdeti lépéseknél jár, várok/várunk. Sőt akik kilátogatnak, mindenképpen hozzanak magukkal szerszámot és felszerelést, néhány saját készítésű tárgyat. Félreértés ne essék, ez nem egy termékbemutató, vagy éppen valamilyen reklám, személy szerint remélem, hogy ezzel a megjelenéssel, függetlenül hol és hogyan regisztrált, milyen státusa van, sikerül bemutatni egy szép és hasznos hobbit, bővíteni idehaza a faesztergályosok népesedő táborát.

Végül a használati utasítások utolsó mondatával zárnám soraim: Akiben kérdés merült volna fel, vagy nem ért valamit, vagy csak érdeklődni szeretne, az ne hezitáljon, nyugodtan tegye meg e-mail, PÜ vagy éppen itt, a fórum oldalain.

További szép napot mindenkinek!

Naplózva
Túri Alfréd
Frédi
Globális macerátor
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Nem: Férfi
Hozzászólások: 224« Válasz #3 Dátum: 2012. Augusztus 27. - 19:40:29 »

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=410048419051840&set=o.237125489657668&type=1&theater
Naplózva

"Azért, mert van egy lovam, a lódoktorságot nem kell kitanulnom.'"
jmedvegy
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 23« Válasz #4 Dátum: 2012. Augusztus 27. - 19:44:24 »

Üdvözlök Mindenkit!

Igyekszem mindig friss információkkal ellátni az érdeklődőket, de hát nekem is két kezem van.Mosolyog
Néhány szóban a megközelítésről:
Az első kép egyfajta átnézeti kép, milyen utakon közelíthető meg Szolnok. Talán nem mondok újat, és a helyét mindenki jól ismeri, de aki nem annak nagyobb segítség, hol is kerül megrendezésre városon belül a Gulyásfesztivál.
Mivel az elmúlt években a belváros közlekedése átrendeződött, nemcsak a rendezvény megközelítése, de a környéken történő parkolás sem egyszerű. Több alternatívát próbáltam keresni, mindenkinek saját maga látja melyik a szimpatikus.
Az 1 parkoló a Tiszaliget bejáratával szemben fekvő, az ártérre nyúló út, mely a 4 út és a belváros felől is megközelíthető. A lehető legközelebb fekszik, azonban rálátás egyáltalán nincs, ezért én személy szerint nem ajánlom. De aki nem akar sokat gyalogolni, azok számára ideális.
A 2 parkoló a művésztelep mögött megbúvó tér, ahol árnyas fák alatt hagyhatjuk biztonságban autónkat, azonban messze esik a ligettől - uszkve 1 km - edzettebbek nyugodtan kipróbálhatják.Mosolyog Hátránya, hogy át kell menni a közúti hídon, több lámpán, ami kissé körülményes, de nem lehetetlen.
A 3 parkoló Szolnok zegzugos utcáiban megbúvó kisebb-nagyobb parkolók adta lehetőség. Ennek megközelítése alapvetően a Baross utca felől ajánlott, egészen addig a lámpás kereszteződésig, ahol egyenesen tovább csak a buszok mehetnek - ezt tábla jelzi - itt jobbra kanyarodva, az utca végén már feltűnik a Tiszavirág híd, újabb jobbra fordulással keressünk az igényeknek megfelelő parkoló helyet. Vigyázat! Hasonlóan a pesti belvároshoz, az utcák itt is felváltva egyirányúsítottak! Parkolás után vissza a Tiszavirág hídhoz, azon áthaladva máris a fesztivál forgatagába kerülünk.
A 4 parkoló - hasonlóan a 2-hez- kissé kiesik, cserébe a Tabánban, vagy az azzal szemben elhelyezkedő emeletes házak parkolói választhatók.
Szolnokon is a fizetős parkolás a "divat", alapvetően H-P 8-18 óráig, szombat és vasárnap ingyenes. Azonban vannak utcák ezen időszak alatt is pl. Táncsics Mihály, ahol adott időszakban nem lehet várakozni takarítás miatt, de ezt KÜLÖN TÁBLA jelzi. Aki itt parkol le, azokat mindentől függetlenül megbüntetik.
Parkolásról szóló részletesebben további információk: hobbiasztalos@yahoo.com


*  (108.49 KB, 812x415 - megtekintve 424 alkalommal.)

*  (128.34 KB, 815x482 - megtekintve 474 alkalommal.)
Naplózva
Túri Alfréd
Frédi
Globális macerátor
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Nem: Férfi
Hozzászólások: 224« Válasz #5 Dátum: 2012. Augusztus 27. - 20:59:43 »

Forrás: Medvegy János
A programokról, ami mindenki számára elérhetők lesznek:

- Faesztergályos bemutató esztergálás 4 faeszterga gépen. Senki ne gondoljon itt nagyon bonyolult és összetett dolgokra, elsősorban használati és egyszerű ajándéktárgyak, tiplihúzás, csörgő pörgettyű készítése. Ezek pusztán kiragadott példák, konkrétan a helyszínen dől el.
- Faszobrász bemutató. Egy rönkfa láncfűrésszel és csiszolóval történő alakra formálása egy szobrász művész által. A téma alapvetően a fesztivál hangulatához kapcsolódik, a helyszínen derül ki.
- Fafaragó bemutató. Idős erdélyi fafaragó mester avatja be az érdeklődőket a faragás rejtelmeibe.
- Faesztergályos tárgyak bemutatója. A kilátogató valamennyi faesztergályos - legyen amatőr vagy profi - közszemlére teheti magával hozott vagy ott elkészített munkáit, tárgyait.

A helyszínen kilátogató és ott dolgozó minden faesztergályosnak sikerült mindkét napra meleg ételt biztosítani. Bár a szállásfoglalás határideje már lejárt, de ha valakinek a helyszínen kedve támadna, és maradna második napra is, azok se essenek kétségbe, erre is van egy "vész-forgatókönyv". Senki sem fog a híd alatt aludni Mosolyog, bár Szolnokon immár 10. nyílt meg a Tiszavirág átadásával.
És akik a nap végére még nem fáradtak el kellően, azokat a nyitvatartási időt követően egy szakmai bemutató keretéig fogadja helyi Repüléstörténeti Múzeum.

Végül, de nem utolsó sorban:
A fenti program nem kőbe vésett, még ha elektronikusan fenn is marad az idők végezetéig:).
Ezúton is kérek mindenkit, hogy aki csak teheti, szerszámait, saját alkotásait hozza ki magával!

A cél, hogy egy hangulatos, esztergálással, ismerkedéssel egybekötve összehozzuk azokat, aki még most kezdik, vagy felsőfokon művelik ezt az elfeledett hitt megmunkálási formát, és nem utolsó sorban bemutathassuk a kilátogató nagy közönségnek e szép szakma alapjait, de résztvevők is mind közelebb kerülhessenek egymáshoz, és nem pusztán csak a internet kössön össze mindannyiunkat.

És végül szerepeljenek azok itt, akiknek a közreműködését és a nyújtandó segítségüket a szervezésben ezúton is köszönöm:
Ceglédbercel önkormányzata - http://www.cegledbercel.hu/
Magyar Gulyás- és Gasztro-Turisztikai Egyesület - http://www.magyargulyas.hu/
Fatáj - http://fataj.hu/
Naplózva

"Azért, mert van egy lovam, a lódoktorságot nem kell kitanulnom.'"
Túri Alfréd
Frédi
Globális macerátor
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Nem: Férfi
Hozzászólások: 224« Válasz #6 Dátum: 2012. Augusztus 29. - 17:14:00 »

http://www.fataj.hu/2012/08/293/201208293_FaesztergalasBemutato_GulyasFesztival.php
Naplózva

"Azért, mert van egy lovam, a lódoktorságot nem kell kitanulnom.'"
jmedvegy
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 23« Válasz #7 Dátum: 2012. Szeptember 06. - 20:16:20 »

Az utolsó szó jogán:

Sajnos eddig a pillanatig nem tudok arról tájékoztatni senkit, pontosan merre leszünk megtalálhatóak a fesztiválon. Előzetes tájékoztatás alapján a körcsarnok - az egyetlen ilyen épület a Tiszaligetben - parkolójában leszünk. Akik ad hoc módon látogatnak meg bennünket alapvetően a környéken, vagy koordináták alapján É 47° 10.180' K 20° 11.980' földrajzi pozíció környékén keressen bennünket. De lehet menni forgács után is, ahol repked, ott vagy az ácsok faragnak, vagy mi:)). Mindenkit várunk szeretettel!

További szép napot mindenkinek!

UI: Itt a pontos helyszín képpel és fontos információval! Kérek mindenkit, bár az ellátás ingyenes, de evőalkalmatosságot mindenki hozzon magával (tányér, evőeszközök)!
« Utoljára szerkesztve: 2012. Szeptember 07. - 19:01:20 írta jmedvegy » Naplózva
Túri Alfréd
Frédi
Globális macerátor
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Nem: Férfi
Hozzászólások: 224« Válasz #8 Dátum: 2012. Szeptember 18. - 18:17:59 »

http://www.fataj.hu/2012/09/182/201209182_GulyasFesztival_beszamolo.php

Itt is megjelent!
Naplózva

"Azért, mert van egy lovam, a lódoktorságot nem kell kitanulnom.'"
jmedvegy
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 23« Válasz #9 Dátum: 2012. Szeptember 23. - 21:01:36 »

Üdv!

És immár itt van képben is egy rövid összefoglaló:

http://www.youtube.com/watch?v=y74Jc6EfcgI&feature=share

Naplózva
Oldalak: [1]   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Szabványos XHTML 1.0! Szabványos CSS!
Az oldal 0.06 másodperc alatt készült el 19 lekéréssel.