Hobbi Faeszterg�l�s
2020. November 23. - 22:32:40 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek:
 
   Vissza a Főoldalra   Galéria Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1]   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: bevezető-féle a rovat indításához  (Megtekintve 13213 alkalommal)
0 Felhasználó és 1 vendég van a témában
szittyazoli
Moderátor
Tag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 19


« Dátum: 2008. Május 17. - 17:51:08 »

Jobb szerettem volna, ha valaki más, egy profi fafaragó nyitotta volna meg ezt a kérdéskört, mert vannak hál Istennek bőven már csak az általam képviselt Fafaragók Baráti Körében is… (aki nem hiszi járjon utána. cím:  http://indafoto.hu/fafaragokbaratikore  )…akiknek én Szakma és Tudás szempontjából, ezt nem az álszerénység mondatja velem – „arra se volnék méltó, hogy a saru szíját megoldjam”.  Remélem miután megtöröm itt a csendet, idővel ők is jelentkeznek, tanács ötlet egy-egy mások, számára is ihletadó, ösztönző alkotás bemutatása,  formájában. Most egyenlőre, ha ló nincs megteszi a szamár is meggondolás alapján, én
lennék aki ebbe a témába belevág. 
Na szóval!  Szerszámokról:
Kezdőként magam eszkábáltam késeket, vésőket, csavarhúzóból, konyhából elcsent jobb minőségű konyhakésekből. Vannak kisebb vésőim a "KGST piac" korszakából is (szerintem ha itt ott, bolhapiacon egyéb helyeken találtok még ilyet, - az olcsó orosz szerszámokat, némi utómegmunkálással egész jól lehet alkalmazni.
….na DE  aztán  (itt is) jöttek a kínaiak.
Hát mit mondjak.... vettem már olyan keleti gyártmányú készletet, amiből egyet kettőt átalakítva, átköszörülve tudtam  valamire használni.  (Azt a kezdő fafaragót sajnálom csak aki, valami  belső késztetést érezvén a faragáshoz beszerez egy ilyen, egyébként csábítóan jó áru fafaragó készletet valamelyik szupermarket polcáról. Boldogan hazaviszi, megpróbál vele dolgozni...és lehet, örökre elmegy a kedve már a faragás gondolatától is.
 Ne vegyetek ilyet!!!  Csak alapos körültekintéssel. Megsúgom, - bár ez tilos!  - ne tegye senki!  én galád, és elégé el nem ítélhető módon, kijátszva a bitonsági őrök éberségét Vigyorog felszoktam nyitni a fóliát, alaposan „megnézem”… és általában nem veszem meg. De ezt csak Nektek mondtam!

Puhább fákhoz, nem túl mély,főleg ékrovásos dolgokhoz esetleg tudom ajánlani, az általában ugyanezeken a helyeken kapható sok(K) darabos ,cserélhető pengés,  legtöbbször „modellező készlet” néven futó szerszámcsomagot. Időnként tisztázásra én is s szoktam használni. Vigyázni kell vele, a befogató rész természetesen nagyon...vacak.  Hajlik, törik, kilazul belőle a penge. Puha fához, kisebb munkákhoz szükségből jó.

A kezdőknek mindenkép tanácsolnám egy…  (hm. kettő, három, stb) jobb minőségű un. alap faragóbicska véső beszerzését.  Egy képen mellékelem melyekre gondolok. Erre jó lehetőség, ha felmentek a  http://www.faszobraszat.hu/vesok   linkre és felveszitek a kapcsolatot a megjelenő oldal „háziurával”, Ambrus Aladárral és a szerszámot nála szerzitek be. Működik egy reklám-linkjük is itt főoldalunkon de mindenféle elérhetőség megkapható  oldalunk cégajánlójában is . Itt  megtaláljátok  Aladár elérhetőségeit is. Ő forgalmazza  a Madaras féle faragószerszámokat, - kedvező árúak és profinak amatőrnek egyaránt megfelelnek, mit mondjak „nekem is nagyon bejöttek.”  Az oldalon sok hasznos tudnivaló van a szerszámok karbantartásával és szakmai kérdésekkel kapcsolatban is. Alinál kaphattok tanácsot a vásárláshoz és a faragással kapcsolatban is, amelyet szívesen  megtold hatalmas vicckészletéből néhánnyal. Ezekből, akár a szakma rejtelmeiből bőven akad a mester   tarsolyában.

Minden  fafaragónak  van kedvenc kése. Az enyém egy német lux márkájú alap faragóbicska. („Őt”  vinném magammal  egy képzeletbeli lakatlan szigetre ahová utazva, mondjuk csak egy faragószerszámot lehetne becsomagolni. - sötétbarna nyéllel a kedvenceim című képen) Ebből a márkából az obiban lehetet régebben külön- külön is venni. Aztán később már csak készletben. Mostanában  nem is nagyon látok ebből a márkából csak nagyobb asztalos vésőket.( Legalább is ahol én megszoktam fordulni.) De ezek pótlására is megfelelő alternatíva  a Madaras féle kések igen széles választéka.

Nekem jól beváltak egy-egy cél feladatra a „késes boltokban” kapható orvosi és kozmetikai szikék. Tudom „őket” is ajánlani kisebb faragásokhoz. Nem drágák, egy ezres körül van az áruk és az anyaguk nekünk pont jó.

Kiváló szerszámok  a „Stubai”  osztrák cég faipari szerszámai, de mivel nincs kellően kiépítve az értékesítési hálózatuk, tudtommal nálunk elég nehézkes a beszerzésük. De nem lehetetlen. Regisztrálni kell a  http://www.stubai.hu/faipar.html oldalon. küldenek tájékoztatót, lehet rendelni és a terméket leszállítják valamely magyarországi képviselethez. Árnyoldal bizonyos értékű vásárlási limit alatt állni kell a szállítás költségét is.
 
Ide írnék még néhány címet ami szerszámügyben hasznos lehet. Ha tudtok szerszámokkal kapcsolatban hozzáfűzni valót, kérlek írjátok  ide  hátha kerekedik ebből  is egy jó kis adatbázis. Lényegesek lennének a különböző vidéki lehetőségek is.

 Fontos kérdés még megfelelő alapanyag, A  FA beszerzése. Nem akarom túlzottan  szaporítani a szót. Néhány  vásárlási lehetőséget említenék: http://www.zatik.hu
http://www.geminifa.hu  de ez utóbbival is csak a főoldal linktárának kenyerét veszem el
mivel  ezzel kapcsolatban is segítőkész  „házigazdáink” az esztergályosok linktára – böngésszétek át azt is
....szívesen látnék itt ezzel kapcsolatban további beszerzési ötleteket.  Nem utolsó sorban korrekt fakereskedők jelentkezését,  akik   pár mondattal de akár egy link feltételével is jeleznék: állnak a szakma szolgálatára.  Jó volna ha a „kisfogyasztók”  (mi amatőrök) is kapnánk jó lehetőségeket.

Van itt még néhány oldal címe, ami főleg a kezdőknek jól jöhet. Ahol nem csak szép, de hasznos dolgokat láthatunk olvashatunk:
http://www.faragosuli.hu
http://www.niton.sk/documents/15-14-615-farago-konyv.pdf  (ez egy letölthető alap mű pdf formátumban)
http://www.geocities.com/dolgozatok/fafaragas.html
http://www.faesztergalas.info   Vigyázat! Ebben egy kis tréfa van.  Ez a saját oldalunk. De fel kell, hogy írjam mert nagyon JÓ. (és ez nem (csak)bepuszilás akar lenni a részemről. Nézzetek szét ITT jó alaposan! Amit  nagyon ajánlok az anyagismereti "Fafajták" rész , és a fafaragós „munkafilmek”  amelyek a linkek rovaton keresztül érhetőek el. Igaz angol és más nyelvűek, de faragni „magyarul” faragnak bennük Kacsint

Kérdést , szerszámkarbantartás, „fa ügyek” stb ...egy ajtóval arrébb a faesztergályos kollégák fórumán is feltehettek.  Ami nekünk is jól jöhet, anyagismeretből „ott vannak”. És amit ők tudnak azt úgy hívják Tapasztalat.

Végezetül  csak annyit: GYERTEK IDE A FÓRUMRA!  GYAKRAN!  Gyertek és használjátok!
Hasznos  volna itt mindenféle megnyilatkozást, legyen az akár kérdés, akár  válasz. Legyen az általános tudnivaló, egyedi ötlet, bármilyen pozitív vagy negatív élmény továbbadása. Ne féljünk megosztani tapasztalatainkat, de tapasztalatlanságunkat sem. Sem gátlásosságból sem egyébként egészséges szakmai féltésből.
Tekintsük  ezt az egész kis fórumot egyfajta kis kályhának amire előbb nekünk, mindenkinek,  rakni kellene valamit, mielőtt melegedni szeretnénk mellette.
Barátsággal várunk itt is minden megjelenést, az oldal házigazdái és a Fafaragók Baráti Köre nevében is: Imre Zoltán.
*  (70.79 KB, 600x568 - megtekintve 685 alkalommal.)

*  (61.54 KB, 600x613 - megtekintve 704 alkalommal.)
Naplózva
Túri Alfréd
Frédi
Globális macerátor
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Nem: Férfi
Hozzászólások: 224« Válasz #1 Dátum: 2008. Május 20. - 21:38:15 »

Szia Zoli!
Ugye tudod, hogy nem vagy egyedül. A beindulásig, sőt azon túl is segítünk légyen az faanyag vagy szerszám beszerzés vagy bármi, amivel az egy tőről fakadó szekerünket, előrébb visszük.
Én most azzal tudok segíteni, hogy megmutatom közös ismerősünk cégét ahol jó minőségű faragó szerszámokat, lehet kapni.
http://www.bognarbt.hu
( A cégajánlóba is felkerül)
Frédi
« Utoljára szerkesztve: 2008. Május 21. - 04:18:01 írta Túri Alfréd » Naplózva

"Azért, mert van egy lovam, a lódoktorságot nem kell kitanulnom.'"
schmidka
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1


« Válasz #2 Dátum: 2008. Július 20. - 22:11:12 »

Tisztelt Faesztergályosok!
A segítségüket kérem. Egy bp-i bölcsődében dolgozom, ahol most újítanak fel gyermekek részére vizesblokkokat.Az egyik fürdőszobába fa kiegészítőket szeretnénk,de szappantartót seholsem kapunk. (falraszerelhető,kis méret) Szívesen csináltatnánk,de nem tudjuk hová forduljunk.Kérem, ha valaki tud segíteni, válaszoljon.Előre is köszönöm! Üdvözlettel!
Naplózva
szittyazoli
Moderátor
Tag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 19


« Válasz #3 Dátum: 2008. Július 22. - 21:52:21 »

Szia schmidka!
Ha még nem megoldott a dolog, a "mi körünkből" (Fafaragók Baráti Köre - iwiw) Viha Lajost tudnám ajánlani. Elérhetőségei: viha.lajos@drotposta.hu  vagy rongymuves@gmail.com de ha felmész a képtárunkba alábbi címen van róla egy kis bemutatónk, - ott egyéb megközelítési lehetőségeket is találsz: http://indafoto.hu/fafaragokbaratikore/fafaragok_unnepi_rendezvenyek.
« Utoljára szerkesztve: 2008. Szeptember 26. - 23:14:51 írta Román László » Naplózva
Túri Alfréd
Frédi
Globális macerátor
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Nem: Férfi
Hozzászólások: 224« Válasz #4 Dátum: 2008. November 05. - 21:43:57 »

Sziasztok!
Fafaragó Barátainknak!
Fontos információnak tartom, hogy akciózik a Pílana Tools Kft. Faragóvésők, kések és szobrászvésők az akció legfőbb szerszámai.
Elérhetőségek itt is a főoldalon „Kedvezményes vásárlás” valamint a cégajánlóban.
E-mail: pilana@chello.hu
Web: www.pilana.com/hu
            http://pilanatools.uw.hu
Naplózva

"Azért, mert van egy lovam, a lódoktorságot nem kell kitanulnom.'"
Gobe
Cég
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3


« Válasz #5 Dátum: 2010. Március 26. - 10:10:44 »

Üdv
feltöltöttem a youtubera élezés, hőkezelés és fafaragás videóimat.

Be tudok ágyazni ide youtube videókat?

egyelőre akkor megadom a linkeket hozzájuk:
Élezés: http://www.youtube.com/watch?v=MZ_J_89AJQk


Kopjafa faragás: http://www.youtube.com/watch?v=nSZ2ltVJtk0

Fafaragások: http://www.youtube.com/watch?v=wYPCOBMqj9M

Faragószerszámok, szerszámok hőkezelése http://www.youtube.com/watch?v=PbzP1u0Wq-k

A faragás iránt érdeklődőknek ajánlom szeretettel oldalaimat sok sok képpel és leírással:

Faragószerszámok: http://www.faragoszerszam.info
Fafaragások: http://www.fafaragas.info
 http://www.faszobraszat.hu
Kopjafa faragás:  http://www.kopjafa.hu

Bármilyen felmerülő kérdésre szívesen válaszolok faragással kapcsolatban.
Üdvözlettel
Ambrus Aladár
« Utoljára szerkesztve: 2010. Március 26. - 10:25:28 írta Gobe » Naplózva
Ny.mozdonyvezető
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 73« Válasz #6 Dátum: 2010. április 18. - 11:31:11 »

Kedves Ambrus úr.Nagyon tetszenek az élezésről,és a faragásról készült filmjei.Üdvözletem küldöm:B.SzabóLászló
Naplózva
Ny.mozdonyvezető
Tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 73« Válasz #7 Dátum: 2011. Augusztus 29. - 19:59:27 »

Sziasztok.Azt hiszem hogy vagyunk néhányan akik úgy szegmentálunk hogy nem tudjuk megfelelően összehúzni a szegmenseket.Sajnos nagyon nehéz nagy átmérőjű bilincset vásárolni. Ezt én úgy oldottam meg hogy az avab bilincset félbevágtam és megfelelő hosszúságú Skílszalagot toldottam bele.Így a szorítóm még állítható is lett.Üdvözlettel:Laci.  


*  (114.47 KB, 1024x768 - megtekintve 484 alkalommal.)
« Utoljára szerkesztve: 2011. Augusztus 29. - 20:04:45 írta Ny.mozdonyvezető » Naplózva
Oldalak: [1]   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Szabványos XHTML 1.0! Szabványos CSS!
Az oldal 0.092 másodperc alatt készült el 22 lekéréssel.